Prima pagină » Totul despre minunata Fuchsia (cerceluş). Cum se inmulteşte şi îngrijeste
Flori si gradina

Totul despre minunata Fuchsia (cerceluş). Cum se inmulteşte şi îngrijeste

 

 

Totul despre minunata Fuchsia (cerceluş). Cum se  inmulteşte şi îngrijeste CERCELUŞUL?

 

 

Foarte popular , genul Fuchsia include circa 95 de specii originare din America de Sud si Noua Zeelanda , la care se adauga specia horticola Fuchsia hybrida Hort. – cercelus – aceasta fiind si specia cea mai cultivata.

 

Particularitati biologice.

Planta prezinta tulpina semilemnoasa si in functie de modul de aplicare a taierilor poate creste sub forma de arbust sau copacel cu inaltimea de 30 la 100 cm sau chiar mai mult. Frunzele sunt oval – alungite , mici spre medii , colorate in verde sau violaceu de diferite nuante , dispuse opus sau in verticil.

Imagini pentru TOTUL DESPRE MINUNATA FUCHSIA (CERCELUŞ). CUM SE ÎNGRIJEŞTE CERCELUŞUL?

Florile , simple sau involte , pendente ca si niste cercei , au atat sepalele cat si petalele , in numar de 4 , colorate in nuante foarte vii de : albastru , alb , roz , rosu  violet , unicolore , bicolore sau pestrite. Infloreste din primavara pana toamna tarziu.

Exigente ecologice.

Pentru obtinerea unei infloriri bogate in sezonul cald , plantele se trec iarna printr-un repaus relativ. Pentru aceasta plantele se mentin in spatii racoroase cu temperatura de 8 – 10 grade C , bine laminate si se uda foarte rar. In timpul sezonului cald , plantele au nevoie de temperaturi moderate , multa lumina si udat constant , astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan. Solicita substraturi mijlocii , fertile , foarte bine drenate.

 Producerea plantelor.

Cercelusul se inmulteste foarte usor prin butasi de varf si fragmente de lastari , primavara sau la sfarsitul verii. Acestia se pun la inradacinat intr-un substrat alcatuit din parti egale de turba si perlit sau nisip ; butasii pot inradacina usor si in sticle cu apa. Inradacinarea se poate produce in circa 3 saptamani chiar si la temperaturi de 15 – 16 grade C. Cresterea temperaturii la 20 grade C asigura o inradacinare mai rapida si mai buna a butasilor.

Ingrijirea plantelor.

Dupa plantarea in ghivece , butasii inradacinati se ciupesc de 1 – 2 ori in vederea ramificarii. Pentru obtinerea plantelor cu aspect de copacel , ciupirea se amana pana cand tulpina atinge inaltimea la care se doreste provocarea ramificarii.

Pentru obtinerea unor plante cu crestere mai compacta dupa ultima ciupire , in momentul cand lastarii au 5 – 6 cm lungime , se pot aplica tratamente cu Cycocel 0,05 – 0,1 %. Aceste tratamente se pot repeta de 1 -2 ori , la interval de 3 saptamani , in functie de gradul de ramificare care se doreste a fi indus plantei. Primavara devreme se fac taieturi de corectare a formei plantei , taieri prin care lastarii se scurteaza la 2 – 3 noduri , intrucat inflorirea se produce pe lastarii tineri aparuti in urma taierilor. Fertilizarile faziale se fac la interval de 3 saptamani cu ingrasaminte minerale complexe.

Imagini pentru cercelusi flori

Sursa: Flori-cultura.ro