Prima pagină » Salată de legume crocante și aromate (pentru iarnă). Savurați-le pe parcursul întregului an!
Aperitive si Gustari

Salată de legume crocante și aromate (pentru iarnă). Savurați-le pe parcursul întregului an!

 

 

 

Această salată se prepară foarte ușor și rapid. Ingredientele ei sunt disponibile și ieftine. Gustul salatei vă va bucura! Încercați-o neapărat! Nu veți regreta!

 

Ingrediente:

-1 kg de roșii (gogonele, coapte incomplet sau complet);

-1 kg de ceapă;

-1 kg de ardei dulci;

-1 kg de castraveți;

-200 g de pătrunjel;

-1-2 ardei iuți roșii (opțional sau după gust);

-1.5-2 linguri rase de sare.

În fiecare borcan de 500 ml:

-0.5-1 linguriță de zahăr (opțional);

-o linguriță de oțet 6%;

-o linguriță de ulei de floarea-soarelui;

-3-4 boabe de piper negru;

-câteva boabe de coriandru (opțional);

-o foaie de dafin.

Puteți să modificați cantitățile de legume, respectând greutatea inițială, indicată în rețetă (4 kg): de exemplu, adăugați mai multe roșii și mai puțini castraveți.

Sterilizarea: borcanele 500-700 ml — 20 minute, iar borcanele de 1 litru — 25 minute.

 

Mod de preparare:

1.Curățați cepele și ardeii. Spălați toate legumele și tăiați-le aleator, după cum vă place. Noi am tăiat cepele în semiluni, ardeii dulci — în fâșii, ardeii iuți — în bucățele, castraveții — în semiluni cu grosimea de aproximativ 4 mm, iar roșiile — în feliuțe groase (nu le tăiați mărunt, deoarece astfel nu-și vor păstra forma în salată).

2.Spălați, uscați și mărunțiți pătrunjelul.

 

 

3.Puneți castraveții, cepele, roșiile, ardeii dulci, pătrunjelul și ardeii iuți într-un bol adânc. Adăugați sarea și amestecați salata cu mâinile. Apoi gustați-o (ea trebuie să fie ușor prea sărată) și, dacă este necesar, mai adăugați sare.

 

 

4.Acoperiți bolul cu folie alimentară sau un capac și puneți salata deoparte pentru 30-60 minute.

5.Pregătiți borcanele: spălați-le foarte bine cu bicarbonat de sodiu și uscați-le. Dacă doriți, puteți să le sterilizați în prealabil. Clocotiți capacele în apă.

6.Adăugați câte o foaie de dafin (mică sau jumătate de foaie medie) și 3-4 boabe de piper negru în fiecare borcan. Apoi umpleți-le foarte compact cu salata, care s-a odihnit, și-a eliberat sucul și pe care ați amestecat-o încă o dată cu mâinile.

7.Adăugați câteva boabe de coriandru, oțetul și uleiul în fiecare borcan.

 

 

8.Acoperiți borcanele cu capacele, înfiletându-le doar parțial (după ce le veți steriliza, le veți închide ermetic). Puneți-le într-o cratiță încăpătoare sau mai multe vase (după posibilitate).

9.Turnați apă în cratiță, astfel încât nivelul ei să fie de 3-4 cm (nu acoperiți borcanele cu ea). Sterilizați viitoarele conserve timp de aproximativ 20 minute din momentul clocotirii apei.

10.Scoateți-le din apă și închideți-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos și puneți-le pe un tocător de lemn. Acoperiți-le cu un prosop de bucătărie și cu o pătură călduroasă. Lăsați-le să se răcească complet.

11.Apoi puneți-le în cămară sau în pivniță.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

 

 

Sursă