Am folosit doar câteva ingrediente din care o parte le puteţi folosi chiar la gătit deci pot face parte din bucătaria voastră, altele le-am procurat special pentru acest lucru, la preţuri rezonabile.
Ingrediente:
60 grame de unt de shea
20 grame de ulei de migdale
10 grame de ulei de masline
10 grame de ulei de orez
trei capsule mici de vitamina E
câteva picaturi de ulei esenţial de lavandă (aproximativ 10-15)
Pentru a prepara crema avem nevoie de un recipient în care să amestecăm toate ingredientele, o linguriţă cu care să facem acest lucru şi care să fie curate, sterilizate şi uscate, un cântar de bucătărie şi un recipient în care să transferăm crema (la fel curat, sterilizat şi uscat).
Modul de preparare este unul foarte simplu.
Cântărim untul de shea şi îl punem în vas la topit, pe baie de aburi până devine ca o cremă (nu aşteptăm să devină lichid). Când acesta s-a topit adăugăm pe rând uleiul de migdale, uleiul de măsline şi cel de orez şi amestecăm totul bine.
După ce amestecam bine untul şi uleiurile adăugăm conţinutul a trei capsule uleioase de Vitamina E (care se găseşte de cumpărat în farmacii) şi câteva picături de ulei esenţial de care me place. Eu am folosit ulei esenţial de lavandă nu numai pentru că îmi place mirosul cât şi pentru proprietăţile lui calmante.
La final turnăm crema cât este caldă încă în recipientul pregătit în prealabil şi o folosim, de preferat în termen de un an. O păstrăm într-un recipient închis ermetic, în loc uscat şi răroros.
Ca bază după cum puteţi vedea am folosit unt de shea pentru că am vrut o cremă mai grasă care să protejeze mânile nu numai de frig dar şi de acţiunea nedorită a detergenţilor. Untul de shea este emolient, nutritiv, protectiv şi regenerant în acelaşi timp şi despre el v-am vorbit pe larg într-o postare trecuta, dacă mai ţineţi minte. Vă spuneam atunci căuntul de shea ajută la prevenirea apariţiei îmbătrânirii premature, oferă protecţie împotriva razelor soareluişi îngrijeşte şi tratează pielea uscată, crăpata, arsă de soare şi iritată. Protejează pielea atât de daunele provocate de mediul înconjurător cât şi de daunele radicalilor liberi, acţionând ca o manta naturală de protecţie împotriva substanţelor nocive din conţinutul fumului de ţigară, a smogului şi a altor chimicale poluante care se află în atmosferă.
Prea multe despre proprietăţile uleiului de migdale şi utilizările acestuia iarăşi nu trebuie să vă mai amintesc pentru că ştiţi deja tot de aici de pe blog, sau din alte părţi, că el a fost folosit încă din vechime pentru a trata pielea uscată. Îmbunătăţeşte elasticitatea şi calitatea pielii, uşurează iritaţiile pielii, este un bun emolient, are proprietatea de a regenera pielea şi chiar de a reduce cicatricile de după operaţii.
Uleiul de măsline ajută pielea să-şi recapete echilibrul natural având printre altele şi proprietăţi antioxidante, fiind de ajutor în încetinirea apariţei semnelor de îmbătrânire ale pielii iar uleiul de orez este şi el un puternic antioxidant care protejează pielea de agresiunile factorilor externi lupta împotriva îmbătrânirii cutanate, drenează şi descongestionează, lăsând pielea moale şi catifelată.
Vitamina E se adaugă în produsele cosmetice pentru a mări timpul de viaţă al acestora, fiind folosit ca şi conservat natural, iar esenţele naturale dau parfum cremelor şi implicit pielii.
Uleiul de măsline şi cel de orez sunt uleiuri pe care eu le folosesc în mod curent la gătit, untul de shea îl aveam deja în casă pentru că ştiam de proprietatile lui deosebite, iar uleiul de migdale l-am folosit şi încă îl folosesc ca şi ulei de corp pentru copilul meu.
Nu e greu să vă faceţi singuri acasă o cremă de corp şi mâini. Dacă nu ştiţi cum, întrebaţi. Dacă nu aveţi curaj cumparaţi de la cei ce le fac. Sunt opţiuni mult mai bune decât să folosiţi banalele şi plinele de chimicale creme din comerţ.
Sursa : Lecturi de mamica