Prima pagină » Cele mai ciudate traditii de Mos Nicolae din intreaga Europa
Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cele mai ciudate traditii de Mos Nicolae din intreaga Europa

 

 

Cele mai ciudate traditii de Mos Nicolae din intreaga Europa

 

 

Celebrarea Sfantului Nicolae pe 6 decembrie si obiceiul de o oferi cadouri copiilor ascultatori a transformat aceasta sarbatoare intr-una dintre cele mai asteptate zile de catre toti copii. Este o ocazie de a deschide sezonul colindelor si sarbatorilor printr-o serie de traditii ce difera de la o tara la alta.
Chiar daca Sfantul Nicolae este cel mai indragit in Austria si Germania, ritualurile care insotesc paradele din 6 decembrie nu sunt intotdeauna si pline de blandete. In anumite zone din Germania, sfantul este insotit de 12 tineri imbracati in paie si purtand masti. Insotitorii fac galagie, iar dupa ce sfantul isi imparte darurile, acestia aplica o bataie simbolica gazdelor ca o pedeapsa pentru relele facute.

 

In Franta se crede ca Sfantul calatoreste din casa in casa insotit de un magarus care ii poarta desagii cu cadouri si bunatati. De aceea, in Alsacia, indeosebi se pregateste si un ospat pentru magarus, copiii asternand inca din ajunul sarbatorii fan si morcovi pentru magarusul Mosului.

 

In regiunea flamanda a Belgiei si in Olanda, Mos Nicolae are un ajutor in persoana lui Zwarte Piet, un adolescent mic de statura, manjit pe fata cu funingine. Aparitia publica a Mosului include mai mereu debarcarea de pe un vapor. Daca Mosul este responsabil cu impartirea dulciurilor, Zwarte Piet este cel care pune in cizmele copiilor obraznici carbuni sau sare.

 

In Polonia, Mos Nicolae poarta numele de Mikolaj si este asteptat cu nerabdare de copii pentru ca el este cel care ii va duce lui Mos Craciun lista de cadouri ravnita de fiecare pici. Sfantul Nicolae este servit cu prajituri cu mirodenii, ofera dulciuri la randul sau si preia scrisorile copiilor pentru Mos Craciun.

Mosul cu barba de nea

 

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae a purtat mai intai numele de San Nicoara. Pe vremuri, data de 6 decembrie era considerata oficial inceputul iernii. Mosul era responsabil si cu aparitia zapezii, cei batrani considerand ca sfantul si-a scuturat barba. Mosul imparte dulciuri si jucarii copiilor, venind noaptea, nestiut de nimeni si umpland cizmulitele acestora cu cadouri. Tot in ziua de Sfantul Nicolae se pun la prins lastari din ramurile copacilor. Daca acestia prin radacini, anul urmator urmand sa fie unul imbelsugat in acea casa

 

Imagini pentru Mos Nicolae

 

Sursa: Timp Liber